De Sneltekst Taaltest

In onderstaande tekst staan maar liefst 29 overduidelijke fouten, op een totaal van zo’n ongeveer 450 woorden. Flinke taal- en stijlfouten, kleine schoonheidsfoutjes, van alles wat. Kunt u ze allemaal ontdekken? Of ontdekt u er zelfs nog meer? Het gebruik van woordenboeken raden wij eigenlijk af, maar u mag natuurlijk alle hulptroepen die u kunt vinden inschakelen…


Kan iedereen schrijven?

Het is een wijdverbreid misverstand dat het schrijven van een tekst een makkellijke opgave is. Een carriëre als tekstschrijver is misschien niet voor u weggelegd, als u niet tenminste minimaal vijfenzeventig procent van de fouten ontdekt.

Wij werden ooit door een directeur van een groot bedrijf benaderd. Het bedrijf behoorde tot één van de allergrootste bedrijven ter wereld, en de man zelf had zichzelf opgewerkt van office manager tot directeur in twintig jaar tijd. Zijn probleem was echter dat hij zo veel spelfouten maakte, dat hij zelf nauwelijks foutloze brieven of emails kon schrijven. Dit vertrouwde hij toe aan zijn secretaresse. Dit ging goed, tot dat zij ziek werd en een maand lang niet kon werken. Er was geen vervanger beschikbaar, dus moest de directeur zijn eigen brieven en emails schrijven.

Het gevolg was dat hij reeds na een week op het matje werd geroepen door zijn superieuren. Hij stuurde zulke slordige teksten dat niet alleen zijn, maar ook de geloofwaardigheid van het bedrijf in twijfel werd getrokken door de klanten. Wij hebben toen het schrijven en versturen van zijn teksten op ons genomen, en gelukkig is de man nog steeds in funktie.

Het moraal van dit verhaal is dat het schrijven van teksten voor veel mensen een sinecure is. Hoewel het niemand is aan te rekenen dat hij slecht in schrijven is, levert het vaak wel grote gevolgen op. Men wordt er op aangesproken; men wordt niet meer serieus geworden als proffessional.

Het is daarom geen overbodige luxe om uw teksten te laten schrijven door een ervaren tekstschrijver. Als uw website vol schrijfouten staat, denkt u dan niet dat er in ieder geval een groep klanten zullen zijn die afhaken als ze uw website bezoeken? Het gaat bijna onbewust, als de website niet goed is, zal het produkt ook wel niet goed zijn. Dit levert natuurlijk directe omzetverlaging op. Bedenk daarom goed dat een investering in goede teksten zich uiteindelijk zal terug verdienen.

Tot slot willen wij benadrukken dat wij tekstschrijvers ook nooit geheel foutloos zijn. Het is wel eens voorgekomen dat wij tot de proefdruk van een brochure aan toe, een taalfout volledig zijn ontglipt. We ontdekten de fout pas nadat er vijftienhonderd exemplaren waren gedrukt. Het was een maandelijkse brochure en een lezer attendeerde de opdrachtgever er op het feit dat er “september” in plaats van “November” was afgedrukt. Er stonden 25090 woorden in de brochure die allemaal foutloos waren, maar juist het eerste woord was de enige fout. Ja daar hebben we van geleerd.

Vergeet niet dat iedereen fouten maakt. Het is alleen wel zo dat de meesten eenvoudig te voorkomen zijn. Laat er in ieder geval een tekstschrijver naar kijken, het is ten slotte een kleine moeite.

Tekstbureau Veeltesneltekst


Bent u benieuwd naar de fouten? Stuur dan de fouten die u heeft gevonden naar info@sneltekst.nl, onder vermelding van “taaltest”. U ontvangt van ons dan de eventuele aanvullingen. Helaas zijn er geen prijzen te winnen als u alle fouten hebt ontdekt. Echter, u krijgt wel eeuwige eer en respect van ons. Ook de wetenschap dat u geen tekstschrijver nodig hebt als het gaat om taalfouten, is een prettige bijkomstigheid 🙂

Wist u trouwens dat er op deze site nog meer fouten staan? We konden het niet laten, sorry!

 

(Copyright Tekstbureau Sneltekst)